miércoles, 13 de julio de 2011

Berga är en Världsstad, President från Spanska Berga på Besök i Högsby 26 maj 1992


Nyheterna nummer 121 vecka 22 tisdagen den 26 maj 1992
Oskarshamn. Mönsterås. Högsby. Hultsfred. Vimmerby.

Berga är en Världsstad
President från Spanska Berga på besök i Högsby

President Farguell överlämnar stadens symbol. Det är en märklig porslins-fågel med lysande röd krona på huvudet.
Den är en symbol för vänskap.
För nu har Vänskapens band knutits mellan spanska Berga och Berga i Högsby kommun.
Sent på söndags kvällen kom spanjorerna. Ett par timmar försenade men med humöret på top. Jag ser goda möjligheter till kulturellt, ekonomiskt och turistiskt samarbete, sa president Farguell.
Det blev inget stelt möte mellan de båda städerna ledning. Vi fick god kontakt direkt, berättar Birger Svanström. Enligt de första planerna skulle den spanska delegationen bara stanna i kommunen i två timmar. Men det ändrades snabbt.

Nattvickning
Efter middag och guidning i Emåbygden beslutade borgmästaren att man skulle stanna över natten. Vänskaps-band hade knutits. Och besöket avslutades sent på måndags kvällen med en nattviskning hemma hos kommunalrådet Svanström.
Det är skojigt att de är intresserade av vår kommun. Vår kontakt är fortfarande i ett inledande skede, men jag ser förutsättningar för att det kan växa till något bestående och värdefullt, säger Birger Svanström.
Spanska Berga ligger i Katalonien. På 700 meters höjd och endast 10 mil från Barcelona. De 15.000 invånarna arbetar främst med handel, turism och industrinäring främst gruv-drift och textilindustri.

Viktig del av EG
Näringslivs-chef Nils-Erik Gustafsson berättar att Katalonien är ett mycket expansivt område. Det är gränsen mellan Spanien och Frankrike. E expansiv axel inom EG. Utbyte med utlandet är mycket viktigt. Den här delen av sydeuropa är intressant för oss, säger Birger Svanström. President Jaume Farguell berättar att Berga stad inomkort ska besluta om ett långtgående samarbete med svenska Berga. De har kartlagt vårt lands ca 30 platser som bär namnet Berga. Högsby Berga visade sig vara intressantast. Birger Svanström fick höra att Högsby Berga passade deras önskemålbäst. I första hand vill Farguell se ett kulturellt och industriellt utbyte. Mellan enskilda människor och mellan olika industrier. Ni hade delegationen inte rest hela vägen från Spanien endast för att besöka Berga.

Kaffekorg vid Gösjön
Staden har medverkat vis de stora Berga dagar som Berga lantbruksskola utanför Stockholm arrangerar. Besöket i Högsby kommun blev en höjdpunkt för den spanska delegationen. Klockan 17 anlände de. Då bjöd kommunen på en festlig måltid på Värdshuset. Efter tal och utdelande av olika gåvor, blev det en guidad tur. Nils-Erik Gustafsson var kvällens guide. Spanjorerna fick se Högsby kyrka och det vackra altarskåpet. I Berga blev det stopp vid järnvägs stationen följt av en rundresa i villakvarteren.
Efter ett besök på Solhöjden åkte sällskapet till Gösjöbadet för en picnic i det gröna. Det Vackra vädret och några djärva badentusiaster gjorde kvällen oförglömlig för de spanska gästerna.
Rune Löndqvist är ordförande i Berga Samhällsförening. Han håller stolt upp den märkliga porslins-fågeln. Utbytet har börjat. Berga är från och med nu en världsstad. Olé.
Håkan Juholt

Foto1: Vi Fick bra kontakt direkt säger Birger Svanström. Här i diskussion med sin kollega Farguell och spansk tolk. Jairo Narváez
Foto 2: Spanjorerna Har kommit. Nils Erik Gustafsson, Birger Svanström och Rune Löndqvist välkomna president Jaume Farquell till Berga
Foto: Håkan Juholn
Info: jaironarvaez54@gmail.com